Om Sten Sture

Restaurang Sten Sture hittar ni på Stortorget i hjärtat av Gamla stan.

Kryp ner i våra historiska källarvalv som tar dig tillbaka i tiden till 1300-talet, lokalen rymmer 90 platser. Vi kan erbjuda plats avskilt för upp till 35 personer och ni kan ta över hela restaurangen om ni är 40 personer och upp.

Lokalen har en komplett bar med fullständiga rättigheter samt kök. Det betyder att vi bara erbjuder kompletta middagar med både mat & dryck. Vi får lov att ha öppet till 00.00 sen får ni ta er vidare.

I samband med ert evenemang så hjälper vi mer än gärna till med underhållning som trubadurer, källaren har en lång historia av att vara en scen för trubadurer så som Cornelis Vreeswijk.

I lokalen har vi två glasskivor som ligger över det gamla orginalgolvet som legat i lokalen i flera hundra år.

Fängelsehålan

Den ökände svenska officeren Jacob Johan Anckarström satt häktad i vårt källarvalv, dåvarande fängelsehåla, 1792. Lokalen står kvar som den var på Jacob Johan Anckarströms tid, i ett av våra mysiga bås satt han häktad innan han avrättades.

Man kan förnimma att caféet en gång i tiden har varit en fängelsehåla.

Våra Valv

Det är en omvälvande upplevelse att sitta under valven från 1300-talet. Väggarna är prydda med många intressanta föremål sen fornminnes tider.

Här finns också många mysiga och spännande krypin.

Historia

I caféet fanns tidigare hemliga gångar till kungliga slottet och Storkyrkan i Gamla Stan. Senare under Första världskriget användes valven som varulager till kungliga soldater. Caféet har även använts som kloster fram till Gustav Vasas tid, senare upphörde klostret och användes som häkte.